NL

Beloftes nakomen bij schade… Mensen, bots, AI?

Read time: 4 minutes

Bij verzekeren gaat het om beloftes waarmaken op een voor uw polishouder cruciaal moment. Bij schade komt het erop aan dat het verhaal dat u vertelt, klopt. Ook als het heel erg druk is. De vraag is dan ook: hoe maakt u uw beloftes aan uw polishouders waar?

Vijf capaciteitsoplossingen voor uw schadeafdeling

Normaal heeft een goede schadeafdeling daar geen moeite mee. Maar wat als het opeens extreem druk is? Hoeveel mensen en welke IT-ondersteuning heeft u dan nodig? Wat past bij u en uw verzekerden hoeft geen enorme investeringen met zich mee te brengen. Van Ameyde zet vijf simpele oplossingen voor u op een rij.

1. Robotiseer routinematig werk

RPA (Robotic Process Automation) software is met API koppelingen eenvoudig te integreren. RPA is bijvoorbeeld heel geschikt voor de intake, vanwege de grote hoeveelheden routinematig invoer- en controlewerk. U schaalt zonder extra mensen of grote investeringen uw capaciteit enorm op. Zo kan de schadebehandelaar zich concentreren op het klantcontact en de inhoudelijke aspecten van de claim.

RPA supports capacity solutions

Omarm Robotics om de schadebehandelingscapaciteit te vergroten

2. Voeg AI toe: niet ‘omdat het kan’…

Veel bedrijven gaan aan de slag met AI zonder duidelijke doelstellingen. In veel gevallen kan dat simpeler. Waarom zou een chatbot intelligent moeten zijn? En beschikt de onderneming al over voldoende betrouwbare data? Of volstaat een scripted chatbot met vooraf bepaalde vragen en vervolgvragen? Ook RPA kan intelligent gemaakt worden. Dat is nodig als de robotsoftware semigestructureerde informatie moet kunnen ‘begrijpen’ en verwerken. Met andere woorden: voeg de juiste intelligentie toe als het moet, dus voor duidelijke doelen, niet ‘omdat het kan’.

3. Maak eenvoudiger schadeprocessen ‘STP-proof’

Eenvoudiger schadeprocessen, zoals auto en inboedel, hebben niet altijd dat persoonlijke contact met de schadebehandelaar nodig. De verzekerde heeft vooral behoefte aan snelle reparatie of vervanging.

Die schadeprocessen hoeft u niet zelf te automatiseren: u kunt gebruik maken van een low-code schadeplatform als SaaS-oplossing. Zoals Van Ameyde’s Claims Suite. Met AI en anti-fraude algoritmes vallen schades waar nodig uit het proces en behandelen schadebehandelaren die handmatig. Zo kunnen de schadebehandelaren doen waar ze goed in zijn, terwijl de polishouder blij is met de snelle behandeling en uitkering.

4. Vergroot capaciteit met detachering of overflow

Het is onmogelijk om altijd het juiste aantal mensen in de juiste disciplines in huis te hebben. Ziekte, vakanties, topdrukte. Er zijn twee keuzes:

Als u de mensen in huis wilt hebben, dan is detachering een prima oplossing. De dienstverlener moet wel beschikken over de capaciteit en de expertise, ook voor zakelijke en complexe schade zoals letsel. Daarnaast is voor overflow de beveiliging van IT-systemen en verbindingen van groot belang, met het oog op AVG en het voorkomen van schade door computercriminaliteit.

5. Besteed schadebehandeling uit

Ook die keuze is er altijd nog! Als u niet beschikt over de juiste expertise voor een bepaalde schadediscipline of portefeuille. Of als u niet beschikt over een internationaal netwerk om te voldoen aan de verplichtingen van de groene-kaartregeling en de EU WAM-richtlijn. Met heldere service level agreements en KPI-monitoring houdt u de controle over doorlooptijden, de juistheid van schadereserves en naleving van wetgeving en afspraken. Voor een verzekeraar, volmacht of makelaar is het voordeel van uitbesteden dat zij geen infrastructuur hoeven te bouwen voor een kostendrijver. Zij kunnen zich richten op de eigen kernactiviteiten.

Uw beloftes waarmaken: daar is Van Ameyde goed in

Herkent u uw behoeftes in deze oplossingen? Dan kan Van Ameyde helpen. Kom eens met me praten!

E zeynep.bulut@vanameyde.com
M 06 19 89 53 88

Forward thinking

Get the latest news and industry thoughts from Van Ameyde. With 75 years’ experience, you can count on our insights and knowledge to help you ensure your continuing success.  More articles

Digital transformation

4 min reading

Intrasurance Technology Services & (Zero)70 samen als Van Ameyde Systems

Lees verder >

Claims management

3 min reading

iptiQ kiest voor Van Ameyde voor claims management

Lees verder >

Partners

3 min reading

Van Ameyde neemt belang in SEAsia Group

Lees verder >