NL

Exponentiële groei RPA in schadebehandeling

Read time: 6 minutes

Van Ameyde zet groot in op Robotics – of Robotic Process Automation (RPA) – om schadebehandeling sneller, beter en efficiënter te maken. Door routinematig werk over te laten nemen door robot software, kunnen de schadebehandelaren zich focussen op klantcontact en de verzekeringstechnische aspecten van de claims. Wat betekent dit in de praktijk?

Robotics neemt een enorme vlucht, zo blijkt ook uit cijfers van Gartner. Gartner schat dat in 2018 wereldwijd $680 miljoen is uitgegeven aan RPA software: een stijging van 57% ten opzichte van 2017. In 2022 ligt dit naar verwachting al op $2,4 miljard.

Ook in de schadebehandeling bij Van Ameyde neemt Robotics een grote vlucht. Dit jaar zullen naar verwachting voor slechts één grote klant 10.000 intakes door de robots worden gedaan. Volgens Bart van Wezel – hoofd van het Centre of Excellence – zal dat in de komende jaren exponentieel stijgen. Deze video laat zien hoe Robotics het intake-proces verbetert.

Geen hoge investeringen in IT

“Robotics is bij uitstek geschikt voor het overbruggen van niet gekoppelde systemen. Het voordeel is dat RPA kan fungeren als API alternatief, zonder dat er dure en tijdrovende aanpassingen in IT-systemen nodig zijn,” aldus Bart van Wezel. “Of een robot nu per email ontvangen stukken moet ‘lezen’ en de juiste data moet controleren en overnemen, of stukken via een SFTP*)-server ‘ophaalt’ bij de klant: de klant bepaalt wat het beste past bij zijn processen.”

*) SFTP = secure file transfer protocol

Robotics: ook topdrukte na storm opvangen

Volgens Jan-Michiel Cillessen, als COO van Van Ameyde verantwoordelijk voor de inzet van Robotics, is de schaalbaarheid van de virtuele arbeidskrachten een groot voordeel. “Zeker als het erg druk is, bijvoorbeeld na een stormschade, is het belangrijk dat het contact met verzekerden niet lijdt onder capaciteitsdruk. Dankzij Robotics lopen onze schadebehandelaren geen achterstand op en hoeven we de afhandelingsregels ook niet te versoepelen,” aldus Jan-Michiel.

Intelligente automatisering: ‘intelligentie’ combineren met RPA

RPA wordt toegepast in verschillende fases van het schadeproces. Bart merkt op: “Nu we inzichtelijk hebben waar we de robots kunnen inzetten, kijken we waar meer ‘intelligentie’ nodig is. Momenteel haalt de RPA-bot gestructureerde informatie – dus vaste velden uit formulieren – op. We breiden dit nu uit met Optical Character Recognition (OCR) aangevuld met AI. Daarmee kan de bot ook semi-gestructureerde informatie ‘begrijpen’ en verwerken. Dat is nodig als je betalingsprocessen, bijvoorbeeld van herstelfacturen van externe partijen, of poststromen wilt automatiseren.”

Datakwaliteit verhogen

Een ander groot voordeel van Robotics is dat de ingevoerde gegevens foutloos zijn. Dat betekent: grotere efficiency, grotere klanttevredenheid én betere datakwaliteit. “Data-analyse/controle voor bijvoorbeeld risk management staat of valt met de kwaliteit van data. Foutloos werken is dan ook een randvoorwaarde,” zo constateert Bart. Vanzelfsprekend verhoogt Robotics ook de productiviteit, wat uiteindelijk leidt tot lagere kosten in de schadebehandeling.

Digitale transformatie

Van Ameyde investeert al jaren in digitalisering van schadeprocessen. RPA is slechts een voorbeeld. Chatbots voor de ‘my claim’ omgeving en straight-through-processing – niet alleen van het schadeproces, maar zelfs de hele verzekeringsketen – zijn ontwikkelingen waarmee Van Ameyde haar klanten helpt met hun digitale transformatie.

Laagdrempelige procesautomatisering: ook voor u?

Wilt u weten hoe Van Ameyde u kan helpen met de verbetering van uw schadeprocessen? Neem contact op met onze accountmanager Zeynep Bulut.

Geïntegreerd met andere technologieën, zoals machine learning en OCR, faciliteert RPA straight-through-processing.

Gwenny Nales
Corporate Communications Manager Van Ameyde International

Forward thinking

Get the latest news and industry thoughts from Van Ameyde. With 75 years’ experience, you can count on our insights and knowledge to help you ensure your continuing success.  More articles

Claims management

4 min reading

Beloftes nakomen bij schade… Mensen, bots, AI?

Lees verder >

Digital transformation

4 min reading

Intrasurance Technology Services & (Zero)70 samen als Van Ameyde Systems

Lees verder >

Claims management

3 min reading

iptiQ kiest voor Van Ameyde voor claims management

Lees verder >

Partners

3 min reading

Van Ameyde neemt belang in SEAsia Group

Lees verder >